Samen naar het optimale ontwerp

Slim werken doe je succesvol samen, ook als het over het ontwerp gaat. Want wij weten dat er altijd ergens ontwikkelwinst te behalen is. Of dat nu gaat over tijd, energie, materialen of kosten. En dat begint in de basis bij het ontwerp. Wij werken daarom het liefst volgens het ‘slim-samen-principe’.

Omdat we al vroeg in het proces samen optrekken en zo komen tot het optimale eindproduct, schitteren jij en je producten bij klanten. Tijdens de ideefase, ontwerpfase en bijvoorbeeld de fase van prototyping kun je optimaal profiteren van onze diepgaande kennis rondom fijnmetalen, bewerkingsmethodiek, toleranties, slimme technologie en puur vakmanschap.

Slim ontwerpen

Slim ontwerpen hangt voor ons samen met slim produceren. Ga je namelijk ontwerpen met in je achterhoofd hoe je dit het beste kunt produceren, dan kun je veel slimmere keuzes maken in het ontwerp. Uiteraard zonder enige concessie te doen aan de gevraagde functionaliteit van het onderdeel!

En wat is dan slim in de ontwerpfase? Dat wat je ontwerpt, moet uiteraard technisch gezien maakbaar zijn. Niet alleen of het überhaupt te maken is, of dat een bepaalde bewerking mogelijk is, maar ook of het de optimale technische werkwijze betreft. Bepaalde keuzes zorgen ervoor dat bepaalde eisen op het gebied van nauwkeurigheden makkelijker te realiseren zijn bijvoorbeeld.

Ook denk je dus in de ontwerpfase al na over hoe iets zo efficiënt mogelijk te produceren is. Je kunt iets heel ingewikkelds bedenken, maar als dat niet productievriendelijk ontworpen wordt dan heeft het vaak tot gevolg dat het een duur product wordt. Het kan zijn dat er minder materiaal nodig is, of dat de bewerkingstijd korter wordt.

Erg belangrijk dus om tijdens het ontwerpen van je product niet alleen rekening te houden met de verschillende functionele eisen, maar vooral ook goed na te denken hoe het fijnmetalen product of onderdeel te produceren. Zodat de kostprijs ook zo laag mogelijk gehouden kan worden. Hierin kunnen wij een relevante rol spelen.

Samen naar het optimale ontwerp

Tijdens het ontwerpen benutten wij onze kennis op het gebied van materiaaltoepassing, tolerantiebereik en oppervlaktebehandeling zo optimaal mogelijk. Het is daarom belangrijk dat we in deze fase openstaan voor elkaars ideeën op dit vlak. Zo kregen we onlangs een aanvraag van een potentiële klant omdat een bepaald fijnmetalen onderdeel niet meer bij de oorspronkelijke leverancier verkrijgbaar was.

We bekijken het onderdeel dan zorgvuldig en doen op een aantal gebieden suggesties voor verbetering. In dit geval een andere materiaalsoort waardoor het product lichter en goedkoper werd. Materiaalkeuze, materiaaleigenschappen, gewicht en sterkte spelen daarin vaak een rol. Ook hebben we suggesties gedaan voor een andere manier van verbinden van het in dit geval geassembleerde product. Uiteraard rekening houdend met bijvoorbeeld uitwisselbaarheid van producten, certificering, veiligheid etc.

Dat noemen wij de Smit ontwikkelwinst

Ervaar het zelf ook en neem contact met ons op

Mail ons Direct contact