Voedingsmiddelenindustrie

Home / Voor wie / Voedingsmiddelenindustrie
Fijnmetalen onderdelen en producten voor de voedingsmiddelenindustrie

Veiligheid en hygiëne zijn van het grootste belang in de voedingsmiddelenindustrie. Zo heeft Smit diverse opdrachtgevers die machines en producten bouwen die met de voedselketen of voeding te maken hebben en geleverd worden aan de voedingsmiddelenindustrie. Denk aan machinebouwers voor bakkerijen, eiersorteermachines en allerlei toepassingen in de aardappelverwerkende industrie. Maar ook bouwers van allerlei vacuümapparatuur voor keukens en transportbanden in de voedingsindustrie. Voor deze brede range aan toepassingen maakt Smit bepaalde fijnmetalen onderdelen. Vaak zie je die onderdelen niet meer terug zodra de machine compleet is, toch kan de machine niet functioneren zonder!

Roestvast staal

In de voedingsmiddelenindustrie wordt vaak met een bepaald soort staal gewerkt. Veelal rvs. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met het gemak waarmee rvs materiaal gereinigd kan worden. Bovendien scheidt rvs van zichzelf vrijwel geen stoffen af die ingrediënten en voedingsmiddelen kunnen besmetten. De voordelen van rvs ten opzichte van andere materialen voor voedselverwerkingsapparatuur zijn onder andere de mechanische sterkte, het gemak tijdens de bewerking, het tast geen oppervlakte aan en is dus makkelijk te reinigen. Dit metaal helpt daarom bij het vermijden van risico’s als voedselvergiftiging, tijdens de voedselbereiding en de voedseldistributie.

Maar ook aluminium producten vinden in deze branche toepassingen. Omdat veiligheid en hygiëne logischerwijs zo belangrijk zijn als het gaat over voeding, moeten fijnmetalen machineonderdelen en producten wel in een aantal opzichten aan specifieke toleranties voldoen. Het gaat dan om een nauwkeurigheid van één à twee honderdste van millimeters.

Ook gaat het in de voedingsmiddelenindustrie vaak over onderdelen met bewegende delen. Vaak gaat het dan niet over het hele product, maar over bepaalde delen die aan hoge nauwkeurigheid moeten voldoen, omdat ze bijvoorbeeld in een lager lopen. Daar mag geen sprake zijn van enige vorm van speling zijn en moeten de bewegende delen nauwkeurig functioneren.

Fijnmetalen toepassingen in de voedingsindustrie

Voor machinebouwers in de voedselverwerkende industrie produceert Smit voor diverse toepassingen fijnmetalen onderdelen. Zomaar een greep uit de toepassingen vind je hier.

Voor de aardappelverwerkende industrie maken wij bijvoorbeeld de messenblokken van snijdend gereedschap waarmee friet gemaakt wordt. Hierbij komen uiteraard allerlei freesbewerkingen kijken, maar ook het in elkaar zetten van de messenblokken en kant en klaar afleveren behoort hier tot onze activiteiten.

Voor eiersorteermachines produceren we niet alleen de draaiende onderdelen, maar ook specifieke onderdelen voor de besturing van de mechanische delen. Bijvoorbeeld curveschijven om de mechanische beweging in aandrijfsystemen te besturen. Wij produceren volledig volgens specificaties van de klant.

Ook produceren we transportbanden, onderdelen voor technische installaties en ventielen in vacuümmachines ten behoeve van de voedselindustrie. Hier zijn vrij hoge nauwkeurigheden van toepassingen. Zodat er bijvoorbeeld onder druk geen lekkages ontstaan in allerlei verbindingen.

Ervaar zelf ook de veelzijdigheid van Smit in de voedingsmiddelenindustrie

Neem contact op!

Mail ons Direct contact