Smit bv in Solutions Magazine September

25 september 2017

Meer spindeluren, minder menselijk handelen

 Meer spindeluren met minder mensen. Dit is de uitdaging voor menig verspanend bedrijf. Bij Metaalbewerkingsbedrijf Smit in Abcoude is dat niet anders. Sinds 2016 heeft men de oplossing gevonden in de vorm van een Brother freesmachine inclusief automatisering.

Om mee te kunnen met de marktprijzen heeft Eric Meijer van Metaalbewerkingsbedrijf Smit een duidelijke visie. De machines meer spindeluren laten maken met minder mankracht. Loonkosten in Nederland
zijn hoog. Daardoor wordt de kostprijs per product snel te hoog. Daarnaast is het lastig om aan goede vakmensen te komen. In het verleden is Smit begonnen met automatisering door gebruik te maken van pallet belading. Door de palletwissel wacht de machine niet op de belading van het volgende product. Dit is de efficiëntie die Eric voor de nieuwe machine ook voor ogen had.

Brother freesmachine

Op de Metavak in Gorinchem, zag Eric de Brother R450X1 freesmachine op de stand van Bendertechniek. Tijdens de demonstratie van de Brother machine was hij vooral onder indruk van de spaan-tot spaantijd tijdens de gereedschapswissel. Spilacceleratie van 0-16.000 omw/min. gebeurt in 0,15 sec, spaan-tot spaantijd 1,7 sec en een tafelwissel van 2,9 sec. De snelle acceleratie en de tafelwisseloptie maakten de machine geschikt voor de productie die Smit voor ogen heeft. Eric Meijer: “De snelle acceleratie van de assen, de korte spaan-tot spaantijd en tafelwisselmogelijkheid maken de Brother uniek.”

Uitbreiding met robot

Na de aankoop heeft Smit samen met Bendertechniek, de machine uitgerust met een beladingsrobot. Hiermee wordt de machine geladen zonder tussenkomst van de bedieningsman. De grote series (tot
wel 10.000 stuks) draaien vervolgens 24/7. De snelle Brother freesmachine draait nu continu onbemand. Door het eliminerenvan de nabewerkingen is de menselijke arbeid per product geminimaliseerd.

Het succes wordt verlengd

Na een half jaar succesvol produceren met de Brother R450X1 gaat Smit nog een stap verder. Wederom neemt Eric contact op met Bendertechniek. Of er ook een grotere Brother met een sterkere spindel is. Maar dan wel dezelfde configuratie als de huidige machine. Het gevolg, Bendertechniek heeft een Brother RX650X1 machine geleverd. Een 0-punt spansysteem wordt geïnstalleerd. Nu kan Smit overdag kleine series produceren met een bedieningsman. Aan het einde van de dag wordt de robot weer opgestart en produceert de machine de grote series in de nachtelijke uren.

Metaalbewerkingsbedrijf Smit

Metaalbewerkingsbedrijf Smit in Abcoude is al sinds 1967 actief in de hoogwaardige metaalbewerking.Met een team van 18 mensen worden seriematig onderdelen voor de apparaten-en machinebouw geproduceerd.

www.smitbv.eu

Bendertechniek

Sinds 1966 levert Bendertechniek verspaningsmachines in Nederland en België. Zij vertegenwoordigen
vooraanstaande fabrikanten uit zowel Europa als Azië. Met een servicedienst van meer dan 20 medewerkers worden machines ook onderhouden.

Plesmansstraat 32

3905 KZ Veenendaal

Tel. +31 (0)318 550 200

www.bendertechniek.nl

 

Bron: Solutions Magazine


‹ Naar het overzicht


Contact
Neem direct contact met ons op via de e-mail of via het contactformulier!